Posts

Процедури за складирање на храна во угостителски објекти

Угостителските објекти при оперирањето со храна треба да има јасно одредени простории и постапки за складирање на храната од неколку причини. Прво, со обезбедување на соодветни капацитети за складирање можно е да се купат резерви во доволно големи количини за да се добијат подобри цени. Второ, можноста за складирање на набавките на храна ги намалува трошоците и времето потребно за нарачка и испорака. Трето, планирањето на менито е полесно кога сте свесни за квалитетот, количината и видовите на производи што се на располагање. Ако се работи за одредена ставка во менито, убаво е да се знае дека има доволно материјали при рака за да се осигура дека секој што нарачува ставка од менито истата ќе ја добие.

Угостителските објекти имаат потребата за складирање на многу видови на храна, вклучувајќи сува храна, млечни производи, замрзната храна и свежо месо. Просториите за складирање за вакви предмети често имаат барања за специфичен дизајн на просторот со цел ефикасно да се справи со специфичните видови на храна.

Сува храна

Магацинот за сува храна треба да се наоѓа во близина на просторот за примање и во близина на главната кујна.

Без разлика каде се наоѓа локацијата, постојат неколку основни правила кои треба да се почитуваат во одржувањето и контролата на магацинот за сува храна.

 • Магацините за сува храна мора да бидат суви и ладни за да се спречи расипување на храната. Идеална температура е помеѓу 10°C и  15°C
 • Магацинот треба да биде лесен за чистење и одржување и не смее да има присуство на глодари и други штетници.
 • Магацинот треба да биде уреден така да овозможи лесен прием и издавање на производите.
 • Магацинот треба да биде добро осветлен.

складирање во ресторан

Изладени производи

Фрижидерот, без разлика дали е вграден или стандарден исправен фрижидер, е важна компонента во планирањето на складирањето на прехранбени производи. Повеќето свежа храна мора да се чува во фрижидер за да се одложи нејзиното намалување на квалитет и расипување.

Критични контролни точки

Чувајте ја храната на  4 °C или поладно, за безбедно  складирање во фрижидер.
Еве неколку размислувања за да се осигура дека оладената храна ќе биде безбедно чувана:

 • Секогаш следете ја температурата на фрижидерот. Сите фрижидери треба да бидат опремени со систем за мониторинг на температура
 • Чувајте ги фрижидерите во добра работна кондиција. Одржувајте редовен договор за сервисирање со локална компанија за поправка на фрижидери.
 • Редовно чистете ги фрижидерите. Развијте и следете распоред за да бидете сигурни дека фрижидерите се чистат на редовна основа.

Млечни производи

Млечните производи мора да се чуваат во фрижидер на температура од 2 °C до 4 °C

Следете ги овие упатства:

 • Маснотиите во млечните производи имаат тенденција да апсорбираат силни мириси од околината за складирање. За да се намали веројатноста за појава на ова, чувајте млечни производи во посебен дел и затворени.
 • Не чувајте млечни производи во ладилник за зеленчук;
 • Чувајте го фрижидерот чист секогаш.
 • Ротирајте ги млечните производи кога ќе пристигнат свежи производи. Идеално, ваквите производи треба да се набавуваат секојдневно.

Свежо месо, живина и морска храна

Овие производи се најтешки за чување и најскапи прехранбени продукти што ги продава ресторанот.

Чувајте ги овие  производи на  4 °C  или на поладно за безбедно складирање во фрижидер. Кога складирате месо, живина и предмети од морска храна, запомнете ги следниве правила:

 • Свежо месо не смее да се чува премногу долго. Меленото месо треба да се чува не подолго од три дена.
 • Поединечни парчиња месо, како што се стекови, месо, месо и мелено месо, треба да се чуваат на пластични или нерѓосувачки садови на температура од 2 °C до 4 °C
 • Свежата живина треба да се спакува во мраз и да се чува во фрижидер.
 • Свежа морска храна треба да се спакува во мраз, складирана на -1 °C до 2 °C и се употребува што е можно поскоро.

Замрзната храна

Замрзнатата храна треба да се чува на -18 ° C  или пониска. Ако температурата се издигне над -18 ° C, храната може да стане небезбедна и да го изгуби квалитетот. Намалувањето на температурата откако еднаш ќе се зголеми не ја поправа настанатата штета.

Критични контролни точки

Замрзната храна мора да се чува на -18 °C или пониска за да го задржи својот квалитет.

Имајте ги во предвид овие  фактори на ум кога чувате замрзната храна:

 • Овошјето и зеленчукот што се добиваат замрзнати ќе останат со месеци со соодветен квалитет ако се правилно спакувани.
 • Риба и месо правилно запакувани исто така имаат релативно долг рок на замрзнување.
 • Сите замрзнати производи кои не се соодветно пакувани, ќе создадат оштетувања од замрзнување, што предизвикува губење на влага која влијае и на текстурата и на вкусот на храната. Месото е особено подложно на оштетувања од несоодветно замрзнување.
 • Соодветен систем на ротирање на производите е исклучително важен за замрзната храна.

АМБИОН – Систем за мониторинг на температура и релативна влажност

Како што гледате во рестораните следењето на температурата е значаен фактор во обезбедување на соодветни услови на чување на производите. Користење на стандардни термометри преставува несигурно решение затоа што зависите од редовноста на исчитување на податоците од некој ваш вработен.

АМБИОН Ви овозможува континуирано следење на температурата на повеќе локации во Вашиот ресторан. Во случај на надминување на однапред дефинирани вредности за одредени локации ќе добиете аларм на вашиот телефон (СМС или e-mail), ова Ви овозможува навремена реакција во случај на нарушување на соодветните услови за чување на производите.

Пополнување на Дневникот на HACCP веќе нема да преставува за Вас посебна активност која Ви одзема време и повторно зависи од редовноста на Ваш вработен. Со АМБИОН извештајот за HACCP го добивате со еден клик, само избирате период и локација се друго АМБИОН завршува за Вас.

Немојте да одлагате !!!

Обезбедете им на Вашите гости секогаш безбедна и квалитетна храна!!!

Побарајте го нашиот ТИМ ние имаме решение за Вас!!!

5 Предности од користење на систем за мониторинг на температурата и релативна влага

Постојат неколку начини за следење на амбиенталните услови во простгориите за складирање. Најчесто користен начин е употребата на мали, базични логери на податоци. За одредени апликации, логерот за податоци е доволен, на пример, за следење на  температура и  влага во простории, каде што нема опасност од оштетување на производите и едноставно Ви е потребна евиденција за референтни цели.

Меѓутоа, ако имате производи чувствителни на промена на температура и релативна влага, особено ако нема да бидете во просториите 100%  од времето, системот за мониторинг на амбиентални вредности со вклучен аларм кој континуирано ги следи состојбите ќе ви биде од огромна корист.

Постојат многу предности за користење на систем за следење на температурата и релативна влажност, подолу ние составивме 5 клучни фактори кој овој систем го потврдуваат како ефикасен метод за одржување на стабилни услови во просториите за чување на производи осетливи на промена на температура и релативна влага.

1) Заштедете пари

Користењето на систем за континуирано следење на температурата и релативна влага  ќе ви заштеди пари на долг рок, за потрошените акции, отповикувањата на производите итн. Ако постои потенцијален проблем, веднаш ќе бидете известени, пред да биде предоцна.

2) Ефикасно и соодветно

Сите извештаи автоматски се подготвуваат за вас, Вие не морате да мрднете со прст. Сите извештаи ќе бидат испратени до вас секое утро преку е-пошта.

АМБИОН Систем за следење на температура и релативна влажност

3) Достапно од било каде

Моменталните вредности на амбиенталните параметри можете да ги следите на секој уред (лаптоп, десктоп, мобилен, таблет) и од секоја локација. Извештаите и алармите  може да се праќаат директно до вас преку е-пошта и SMS за да не треба да губите време за проверка на секој одделен сензор во различни простории.

4) Лесен за користење

Некои системи за следење бараат  сложена инсталација и одржување што одземаат многу време, но со АМБИОН системот на Зонел Софтвер се е многу едноставно за поставување а неговото користење е многу едноставно и корисниците брзо се прилагодуваат на неговото користење.

5) Поповолно одошто мислите

AMBION Системот е достапен веќе од 490 евра и со големиот број на можни прилагодувања  е достапен за најразлични бизниси од мини маркети со неколку  фрижидери до големи производствени капацитети со голем број на ладилни комори и магацини каде има 100-тина мерни точки.

АМБИОН Системот за следење на температура и релативна влажност нудат пристапна цена, но сигурно решение за оние кои треба постојано да ги следат амбиенталните вредности во сите простории. Се надеваме дека 5 предности што се наведени погоре ќе ви помогнат да го одберете решението кое најдобро ќе одговори на вашите барања.

Ви требаат дополнителни информации?

Ако сакате повеќе информации за АМБИОН системот за мониторинг или имате дополнителни барања за кои сакате да разговарате, Ве молиме слободно контактирајте со нас. Можете да ни испратите порака, да оставите коментар, или да ни повикате на 075/356-233, нашиот тим ќе биде среќен ако може да Ви помогне.

Заинтересирани сте за нашата понуда, контактирајте не и договорете презентација на нашето решение. 

ИСО 22000 – Систем за управување со безбедност на храна

ИСО 22000 е  систем за управување со безбедност на храната. ИСО 22000 системот е така дизајниран за да обезбеди на компаниите во прехранбената индустрија  ИСО-базиран систем за сертификација за управување со безбедноста на храната, кој е признаен од страна на Иницијативата за глобална безбедност на храната (GFSI). Признавањето од страна на GFSI обезбедува признавање и прифаќање од страна на производителите на храна и трговците на мало во целиот свет.

ИСО 22000 како систем за управување со безбедност на храна во себе вклучува анализа за опасности и критични контролни точки (HACCP). Но, исто така вклучува и други управувачки процеси кои допринесуваат за безбедноста на храната. Поедноставно кажано  HACCP е дел од ISO 22000.

Системот за управување со безбедност на храна се интегрира едноставно со другите системи за управување, како што се ISO 9001 и ISO 14001. ИСО 22000  стандардот бара адекватната контрола во постапките на подготовка, производство и испораката на храната. Овие контроли се суштински по безбедноста на храната со цел да се елиминираат или намалат опасностите на прифатливо ниво. Постојат различни барања во зависност од вашата индустрија:

 • ISO / TS 22002-1: Преработка на храна
 • ISO / TS 22002-3: Земјоделство
 • ISO / TS 22002-4 Производство и пакување на храната

Предности за компанијата која поседува ИСО 22000

 

Управување со ризици

Прво и основно, воведувањето на ИСО 22000 системот ќе и обезбеди на вашата компанија  ефикасно управување на ризиците по безбедноста на храната со создавање на средина способна за производство на безбеден производ и систем за управување  кои континуирано овозможува управување, следење, потврдување и подобрување на системот на функционирање на компанијата.

Задржување  на постојните клиенти

Статистичките податоци покажуваат дека 1 од 4 сертифицирани компании бараат нивните добавувачи исто така да имаат сертификација. Шансите се огромни  дека ако се уште не ви побарале сертификација дека ќе биде побарана од Вас во блиска иднина. Вашата сертификација може да ви помогне да останете конкурентни и квалификувани за да продолжите да соработувате со вашите актуелни клиенти, како и да добиете пристап до нови можни клиенти.

 

Зголемен пазарен потенцијал

Големи трговците на мало и мултинационални производители или преработувачи, исто така бараат потврда за сертификација од своите добавувачи. Имајќи ИСО 22000 сертификација значи дека ќе се квалификувате за снабдување на овие компании со што си овозможувате отворање на нов голем пазар за вашите производи.

Подгответе се за идните законски промени

Земји низ целиот свет континуирано прават промени на прописите за безбедност на храна, вклучувајќи ги и  модернизација на  законите за безбедност на храната. ИСО 22000 ја подготвува вашата организација да се исполнат многу или повеќето од барањата  кои ги носат новите промени.

ИСО 22000 Мониторинг на температура и релативна влага

Мониторинг на температура

Во управувањето со системот на безбедноста на храната одредени процеси се идентификувани како критични и за нив е потребна континуирано следење и контрола. Што ќе се случува и што ќе се следи зависи од критични граници кои ќе се воспостават.  Еден од параметрите за кој е неопходно постојано следење е и температурата во повеќе чекори од производствениот процес во компанијата.

Утврдување на системот за следење на температура е важен фактор во развојот на системот за менаџирање на безбедноста на храната. Ако сте избрале опрема за следење на една специфична критична контролна точка, треба да се обезбедите дека таа е точна и рутински калибрирана за да осигурате дека ќе бидат исполнети критичните граници. 

При одлучувањето колку често ќе вршите мониторинг, треба да се осигура дека интервалот на мониторингот ќе биде соодветен за да се обезбеди контрола на опасностите. Вашата постапката за мониторинг треба да биде едноставна и лесно следлива.

АМБИОН – Систем за мониторинг на температура

АМБИОН преставува систем за мониторинг на температура кој ги задоволува сите претходно спомнати барања. Температурата се мониторира континуирано со дигитални сензори (сонди) кои се одликуваат со адекватна прецизност кој овозможува зголемена безбедност во процесот на обработка и чување на храната.

АМБИОН овозможува аларми при надминување на поставените критични вредности на температурата. Алармите може да бидат звучни, визуелни, преку СМС и преку електронска пошта. Ова Ви овозможува навремено преземање на корективни акции со кои навремено ќе ја отстраните причината за надминување на поставените критични вредности.

АМБИОН системот сите потребни извештаи за HACCP ги пополнува автоматски врз основа на однапред зададени параметри од корисникот (Пример: период на запишување на температурата). Како додадена вредност постојат уште голем број на аналитички и графички извештаи кои овозможуваат преглед на условите во кои е процесирана и чувана храната, анализа на вредностите и преземање на соодветни мерки за да се подобрат безбедносните услови за чување и обработка на храната.

Заинтересирани сте за нашата понуда, контактирајте не и договорете презентација на нашето решение.

 

Централизиран систем за мониторинг на температура и релативна влажност

АМБИОН – Централизиран систем за мониторинг се состои од повеќе компоненти – сензори, контролер и софтвер за мониторинг. Прецизните сензори ги мерат потребните параметри, додека контролерот ги презема податоците и ги префрлува до софтверот за мониторинг кој праќа аларми за надминати вредности, ги прикажува во реално време измерените вредности, овозможува креирање на различни извештаи и овозможува достапност на податоците од сите компјутери во Вашата мрежа.

АМБИОН – Централизиран систем за мониторинг на температура и релативна влажност  ги собира и чува податоците за измерените вредности на сигурен и безбеден начин и истите податоци се достапни секаде во Вашата компанија.

Примена

Прехранбена индустрија, фармација, чување на земјоделски производи, хемиска индустрија, текстилна индустрија се само дел од индустриите каде се користи АМБИОН – Централизиран систем за мониторинг. Со големиот број на можности кои ги дава АМБИОН, може да се користи секаде каде температурата и релативната влажност се критични за процесот на функционирање на одредена компанија.  

Мерење

– Следење во реално време
– Вредностите се прикажуваат локално на компјутерот  за мониторинг, и може да се пристапи преку сите компјутери на локалната мрежа  и преку  интернет
– Следење на следниве параметри: температура и релативна влажност. Дополнителна можност за следење на други амбиентални вредности: притисок, диференцијален притисок, CO2 и други вредности.

Складирање на податоците

– Автоматска преземање на податоци и архива
– Складирање на податоци на повеќе локации, вклучувајќи   и складирање на податоците во меморијата на контролерот

Известување

– Практични алатки за изготвување на извештаи подготвени за прикажување на податоците, графички приказ, извештаи за HACCP
– Автоматско испраќање на извештаи до кориснички дефинирани e-mail адреси
– Специфични извештаи по барање на корисниците

Централизиран систем за мониторинг

Аларми

– Автоматски аларми преку e-mail и СМС
– Аудио и визуелни аларми

Редундантност

Независно од барањата на најразлични стандарди како на пример HACCP, редундантност е еден од најважните атрибути кои треба да ги поседува еден Централизиран систем за мониторинг. АМБИОН овозможува различни аларми – звучни, визуелни, преку електронска адреса и преку СМС. Ова ја зголемува сигурност дека алармот ќе биде навреме виден од задолжените во компанијата. Исто така АМБИОН ги чува податоците на повеќе локации што ја зголемува сигурноста на податоците и ја отфрла можноста за губење на измерените вредности.

Заштеда на време и пари …

… комплетно автоматизиран
… приказ во реално време на кој било компјутер во Вашата мрежа
… едноставна надоградба на системот со додатни контролери и сензори
… едноставно одржување

Максимална сигурност

… целосно автоматизиран мониторинг и автоматски аларми.
… во согласност со HACCP.
… стабилно и сигурно решение.
… професионално одржување и развој на системот во согласност со барањата на корисниците.

Тимот на АМБИОН Ви стои на располагање во имплементација на соодветно решение за мониторинг на температура и релативна влажност.

Уште еден силен аргумент за Вашата правилна одлука

КАДЕ се наоѓа AMBION на домашниот пазар?

Во следнава табела погледнете само дел од предностите на AMBION, во однос на другите домашни и странски решенија за мониторинг на температура и релативна влажност кои егзистираат на пазарот.

Карактеристики

Домашно решение

Странско Решение

Мониторинг на температура и релативна влажност од повеќе мерни точки во реално време

Софтверска анализа на измерените вредности во одреден период за одреден сензор (сонда)

Генерирање на аналитички и графички извештаи за измерени вредности на одредена мерна точка во одредени периоди

×

Автоматско пополнување на Дневник за измерени температури за HACCP

×

×

Алармирање по пат на СМС и електронска порака (e-mail) при надминување на предефинирани критични вредности

×

×

Самостоен контролер за евиденција на температури и релативна влажност со сопствена меморија и часовник

SD Мемориска картичка во контролерот за складирање на податоците за измерените вредности

×

Можност за мерење на дополнителни амбиентални вредности
(влага, прашина, …)

×

×

Можност за доработки на софтверот по барање на корисниците

×

×

Професионална и брза поддршка директно од тимот на производителот

×

×

Висока Цена

×

АМБИОН – Иновативно решение за безбедна храна

Во Македонија се произведува и се консумира здрава храна и не е голем процентот на штетни емисии во воздухот и во почвата во споредба со соседните земји. Трендот со органското производство, пак, ја зголемува довербата кај потрошувачите за набавка на безбедни производи од животинско и растително потекло. Сепак, компаниите кои се занимаваат со производство на храна треба да посветат поголемо внимание на исполнувањето на одредени стандарди за чување на квалитетот на храната, со што ќе ја зголемат и конкурентноста.

Ова, меѓу другото, беше констатирано на вчерашниот настан во организација на Зонел Софтвер, Стопанската комора на северозападна Македонија, СКСЗМ, и ЦС Констан посветен на стандардите и исправниот режим на чување и на манипулација на храната, како клуч за безбедност на храната.

Според Фатмир Битиќи, извршен директор на СКСЗМ, обуките претставуваат нов сегмент во работењето, со цел да се види колку компаниите се подготвени да бидат конкурентни, имајќи го предвид квалитетот на храна што го нудат.

Гоце Џуровски од „Зонел Софтвер“ појасни дека нивното софтверско решение што им се нуди на компаниите, претставува мониторирање на температурата и на релативна влажност на операторите кои работат со храна и кои можат да наидат на проблеми, како што е расипувањето и неодржувањето на нивото на квалитетот на храната.

„Ова целосно им ги решава сите потреби во согласност со законите, а посебно во однос на ХАСАП-стандардот. Дневникот на температури кои треба да се мери, автоматски ќе се пополнува. Меѓутоа, ова решение овозможува и целосна анализа на она што се работи, во однос на температурата за производот, но ќе се алармира во случај на надминување на одредени вредности“, истакна Џуровски.

Инаку, нехигиенските услуги во производството, немањето на декларации и непочитувањето на стандардите се најчестите поплаки што потрошувачите ги доставуваат до Агенцијата за храна и ветеринарство.

„Го презентиравме стандардот за квалитет на храната кај малите и средните производители за храна, што е присутен во Баварија, но наоѓа примена и на Балканот. Со овој стандард производителите на храна во регионот имаат можност да добијат полесен пристап до пазарите во ЕУ“, истакна Жан Станоевски од компанијата „Констант“.

Според професорот Мишо Христовски од Факултетот за ветеринарна медицина, во Македонија нема многу штетни емисии, но сепак се произведува здрава храна.

„Трендот со органското производство ја зголемува довербата кај потрошувачите кои сакаат да обезбедат сигурни производи од животинско и од растително потекло. Ценам дека во Македонија има безбедна храна, за разлика од некои наши соседи, како што се Косово и Бугарија“, рече Христовски и порача дека граѓаните можат да им веруваат на институциите и на производителите за безбедноста на храната.

Настанот во Медиумите: Вечер, Утрински Весник, Репортер, Plusinfo.mk, МИА